top of page

Uitstelgedrag: Een constant gevecht met jezelf

Bijgewerkt op: 28 jul 2023

Ik hoor het regelmatig van andere ondernemers, uitstelgedrag is een echte uitdaging. Het kan jouw succes en productiviteit belemmeren. Maar weet je, je bent echt niet de enige. Veel mensen worstelen met dit probleem. Als je je ervan bewust bent dat uitstelgedrag je in de weg zit, dan is het tijd om er iets aan te doen. En raad eens? Er is maar één persoon die dat kan veranderen, en dat ben jezelf.


Laten we eens achterhalen bij welke werkzaamheden of opdrachten je dit vooral ervaart. Is het bij de zware taken, de standaard klussen die je al honderd keer hebt gedaan, of juist bij die werkzaamheden die totaal buiten je comfortzone liggen? Denk er eens over na, want het is niet zo dat je altijd uitstelgedrag vertoont. Sommige taken geven je juist energie, terwijl je bij andere taken de neiging hebt om ze uit te stellen.

Ook ik heb last van uitstelgedrag en het volgende werkt voor mij. Het hoeft niet per se voor jou te werken, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Als je het niet probeert, zul je het nooit weten.


Ik zet mijn belangrijkste taken in mijn agenda en stel minimaal 2 herinneringen in. Ik maak dus geen simpele to-do lijst van dingen die ik moet doen. Nee, ik gebruik mijn agenda niet alleen voor afspraken, maar ook om mijn to-do lijst in te plannen. Wanneer ik een afspraak maak en die valt op dezelfde dag en tijd als een geplande taak, moet ik bewust een keuze maken. Is de afspraak zo belangrijk dat ik die taak moet verschuiven, of plan ik de afspraak op een ander tijdstip of een andere dag? Mijn agenda begint ruim van tevoren te piepen als een herinnering dat ik iets moet gaan doen. Op dat moment voel ik de trigger om eraan te beginnen.


Heb ik echt een off-day en moet er echt iets gedaan worden, dan heb ik een motivatienummer voor mezelf. Je weet namelijk heel goed dat je het moet doen, maar je doet het niet. Niemand om je heen die je een schop onder je kont geeft om in actie te komen. Heel gek, maar ik zet dan elke keer hetzelfde nummer aan als reminder naar mezelf, dat ik een schop onder mijn kont nodig heb en in actie moet komen. Voor mij is dat op dit moment het nummer "The Business" van Tiësto. Dus zoek iets, het kan muziek zijn of een briefje op je spiegel, het maakt niet uit. Het herinnert je aan de doelen of het succes dat je wilt behalen.


Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn. Inderdaad een open deur, maar heb jij je doelen gesteld en haalbaar gemaakt? Zijn ze realistisch? Doelen die niet haalbaar zijn, demotiveren je. Hak je lange termijn doelen in kleine stukjes en vind de discipline om ze te halen. Elke keer als je een stapje hebt gehaald, krijg je energie en wil je het volgende behalen.

Uitstelgedrag kan ons allemaal overkomen en het kan onze productiviteit en welzijn negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn er effectieve strategieën om uitstelgedrag te voorkomen en onze doelen efficiënt te bereiken.


Nog enkele praktische tips om uitstelgedrag tegen te gaan:


1. Stel SMART-doelen

Eén van de belangrijkste redenen waarom we uitstellen is een gebrek aan duidelijke doelen. Stel daarom SMART-doelen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Specificeer wat je wilt bereiken, zorg dat het doel meetbaar is, wees realistisch over de haalbaarheid en bepaal een duidelijke deadline.

Bijvoorbeeld: In plaats van "Ik wil meer sporten", stel je het doel "Ik wil drie keer per week minstens 30 minuten joggen in het park gedurende de komende twee maanden."


2. Maak een Planning

Een goede planning is essentieel om uitstelgedrag te voorkomen. Verdeel je taken in kleine, behapbare stukjes en maak een to-do lijst. Prioriteer je taken op basis van urgentie en belangrijkheid. Werk aan de belangrijkste taken wanneer je het meest productief bent.

Gebruik digitale tools of klassieke notitieboekjes om je planning te organiseren. Zet je to-do lijst in je agenda. Een overzichtelijke planning vermindert stress en geeft je een gevoel van controle over je taken.


3. Gebruik de Pomodoro-techniek

Ik noem het vaak de stapjes techniek. De Pomodoro-techniek is een populaire time-managementmethode die helpt om gefocust te blijven en afleidingen te minimaliseren. Werk in blokken van 25 minuten (één Pomodoro) gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Na vier Pomodoro's neem je een langere pauze van 15-30 minuten.

Deze techniek verbetert je concentratie en helpt je om productiever te zijn zonder jezelf te overbelasten.


4. Beloon jezelf

Beloningen zijn krachtige motivators om uitstelgedrag te verminderen. Stel jezelf beloningen in het vooruitzicht voor het voltooien van moeilijke taken of het behalen van bepaalde mijlpalen.

Trakteer jezelf bijvoorbeeld op je favoriete snack na het afronden van een taak, je mag weer een aflevering kijken van je favorieten Netflix serie of plan een leuke activiteit in het weekend als je je doelen voor de week hebt bereikt. Beloningen stimuleren positief gedrag en helpen je gemotiveerd te blijven.


5. Zoek een motivatie-partner

Een motivatie-partner kan een vriend, familielid of collega zijn die je helpt verantwoordelijk te blijven voor je doelen. Bespreek je plannen en doelstellingen met je partner en vraag hen om je regelmatig te volgen en aan te moedigen.

Een motivatie-partner kan je ook helpen bij het identificeren van eventuele obstakels en het bieden van ondersteuning om ze te overwinnen.


Conclusie:

Uitstelgedrag kan een struikelblok zijn bij het behalen van onze doelen, maar het is niet onoverkomelijk. Door SMART-doelen te stellen, een goede planning te maken, de stapjes(Pomodoro)-techniek toe te passen, jezelf te belonen en een motivatie-partner te zoeken, kun je effectief uitstelgedrag tegengaan.

Zet deze praktische tips in actie en ontdek hoe je je productiviteit verhoogt en meer gedaan krijgt zonder uitstelgedrag. Herinner jezelf eraan dat elk stapje telt, en met vastberadenheid en consistentie kun je een proactieve en succesvolle mindset ontwikkelen.


Bron: www.timemanagement.nl/pomodoro-techniek

コメント


bottom of page