top of page

Resultaatgericht werken met de AAAA methode.

Als ondernemers hebben we vaak over het nemen van kleine stappen om onze doelen te bereiken, altijd strevend naar resultaten. Elke stap die we zetten vertegenwoordigt een doordachte actie naar een specifiek resultaat. Actie roept reactie op. Om deze reis met controle en doelgerichtheid te doorlopen, gebruik ik de methodologie die zich keer op keer heeft bewezen de Triple A Methode. Echter ik voeg er een vierde A aan toe die in het proces heel belangrijk is.


De Triple A Methode versnelt en vereenvoudigt het opstarten van projecten binnen organisaties en zorgt ervoor dat een snelle en gestructureerde start wordt gemaakt. Maar het mooie van deze methode ligt in de veelzijdigheid ervan; het kan op zowel kleine als grote schaal worden toegepast, voor elk proces, elk plan of elk doel dat je wilt bereiken.


De eerste A: Plan van aanpak

De reis begint met de eerste 'A' ,het Plan van aanpak. In deze fase gaat het om gedetailleerde planning, waarin je je strategieën en doelstellingen uiteenzet. Het draait allemaal om het uitzetten van de koers naar resultaat en succes.


De tweede A: Actie ondernemen

De tweede 'A' draait om actie ondernemen. Zodra je plan klaar is, is het tijd om het zorgvuldig uit te voeren. Deze fase is waar de theorie werkelijkheid wordt en je inspanningen vorm beginnen te krijgen.


De derde A: Analyseren

Analyseren is de derde 'A' in deze methode. Nadat je actie hebt ondernomen, is het cruciaal om even terug te stappen en de resultaten te beoordelen. Analyseer of de resultaten overeenkomen met je gewenste doelen en verwachtingen.

Nu komt het belangrijke deel: als de analyse aantoont dat de resultaten niet aan je verwachtingen voldoen, raak dan niet ontmoedigd. Hier komt de kracht van de Triple A Methode pas echt tot zijn recht.


Terug naar de eerste A: Verfijnen van het plan van aanpak

Als je analyse resultaten oplevert die tekortschieten, is het tijd om terug te keren naar de eerste 'A', het Plan van aanpak. Verfijn je plan, maak de nodige aanpassingen en zorg ervoor dat het beter aansluit bij je doelen.


Tweede A: Opnieuw actie ondernemen

Met het verbeterde plan in handen is het tijd om opnieuw actie te ondernemen. Voer je plan uit met hernieuwde energie, gewapend met de lessen die je hebt geleerd uit je vorige poging.


Derde A: Opnieuw analyseren

Na de tweede ronde van actie ondernemen, voer je nogmaals een analyse uit. Dit proces van voortdurende evaluatie is kenmerkend voor de Triple A Methode. Herhaal deze stappen totdat je de gewenste resultaten bereikt.


Maar wacht, er is nog een vierde 'A' die ik onmisbaar acht.


De vierde A: Accepteren

Wat vaak gebeurt na de analysefase is dat emoties het oordeelsvermogen kunnen vertroebelen, vooral als de resultaten teleurstellend zijn. De drang naar onmiddellijk succes kan leiden tot impulsieve besluitvorming. Hier komt de vierde 'A' om de hoek kijken - Accepteren.


In plaats van direct over te gaan tot een nieuw actieplan, neem de tijd om de uitkomst te laten bezinken. Denk erover na, misschien zelfs een dag of langer. Wat ook kan helpen is om de resultaten te bespreken met mensen om je heen. Dat dwingt je om vanuit een andere hoek naar de uitkomst te kijken. Pas als je de resultaten echt hebt geaccepteerd, kun je helderheid krijgen over wat er mis is gegaan en wat moet worden hersteld of aangepast. Dit legt de basis voor een geïnformeerd en effectief plan van aanpak in de volgende cyclus.

Het toepassen van deze methode in mijn dagelijkse werk als ondernemer maar ook in mijn werk voor werkgevers, heeft een wereld van verschil gemaakt. Het heeft me uiterst bewust gemaakt van mijn acties en behalen van doelen, allemaal op een ongelooflijk efficiënte manier. Het biedt een routekaart voor je dagelijkse beslissingen. Zowel bij grootschalige of kleine plannen.
Je hoeft niet altijd alles op papier te zetten; je kunt deze methodologie ook in je hoofd toepassen. Probeer het eens. Schrijf die vier belangrijke 'A's op een stukje papier en plaats het bij je werkplek.


Tot slot, de AAAA Methode - Plan van Aanpak, Actie ondernemen, Analyseren en Accepteren - is een krachtig hulpmiddel voor ondernemers die streven naar consistente en effectieve resultaten. Het draait niet alleen om kleine stappen; het draait om doelbewuste stappen naar je doelen, met een methode die continu verbetering waarborgt. Dus, of je nu een startende ondernemer bent of een doorgewinterde professional, onthoud deze vier 'A's en laat ze je leiden op weg naar betere resultaten en succes.

Comments


bottom of page