top of page

Energie is belangrijker dan tijd. #1 (Maike Liebregts van Leveninovervloed.com)

De gehele podcast luisteren? Energie is belangrijker dan tijd. #1


Host Erwin Bruggink: Vandaag is ondernemer Maike Liebregts te gast van scratch af aan opgebouwd haar onderneming, jouwleveninovervloed.com. Als inspirator en business coach. Maike Liebregts is voor mij persoonlijk heel speciaal. Niet alleen als mens, maar ook het pad van ondernemen is voor mij met haar begonnen, Welkom Maike, in mijn podcast: het pad ondernemen. Laten we gelijk van wal steken. Introduceer jezelf, en ik zou zeggen: wat doe jij als ondernemer?

Maike Liebregts: Ja, nou, ik ben Maike, zoals je al zegt, Maike Liebregts Bruggink ik ben je zus, jij weet dat al, maar de luisteraar nu ook. Ik ben ondertussen alweer 44 jaar oud. Ik heb een gezin, woon in Eindhoven en inderdaad, zoals je zegt, ben ik ondernemer. Ja, ik help mensen, vooral ondernemers, de ondernemende mensen. Zoektocht naar meer zelfbewustzijn hun eigen kracht vinden en meer vertrouwen te krijgen. Dus we zetten eigenlijk persoonlijke en spirituele ontwikkeling in om zakelijk te kunnen groeien.

Host Erwin Bruggink: Ik zei al: voor mij ben je heel speciaal en dat mijn pad van ondernemen met jou is begonnen. In 2005 wilde ik een jongensdroom verwezenlijken. Toen heb ik redcoon.nl, opgericht en het eerste die ik belde is mijn zus met de vraag: kom je voor mij werken en samen dit avontuur aangaan? We wisten dat wij het kunnen als broer en zus niet voor iedereen weggelegd.

Maike Liebregts: Nee, dat klopt, we hadden natuurlijk al samengewerkt, mijn eerste baantje was bij jou en ik weet nog heel goed dat je me belde, want ik had net eigenlijk mijn droombaan gevonden. Ik had net een arbeidscontract getekend bij een uitgeverij en ik lees heel graag. Ik ben echt een boeken freak dus dat was mijn droombaan en een dag later wel kon weer voor mij werken en daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen, wat dus betekenen dat ik die droombaan eigenlijk alweer los moest laten. Maar ik werk graag met je samen, dat wist ik, en daarom heb ik daar natuurlijk ook voor gekozen.

Host Erwin Bruggink: Nou, mooi lief, was ook wel echt een mega avontuur, hè, maar wanneer heb jij gekozen voor het pad van van ondernemen?

Maike Liebregts: Ja, nou ja, samen zijn we dan die die webwinkel gaan opzetten, echt van van niks iets moois, iets nieuws opbouwen is voor mij echt het ondernemen. Dus daar hebben we het denk ik allebei ook wel heel erg geleerd. Want als je je product verkocht hebt, ja, dan begint het eigenlijk pas. En dan, ja, moet je gaan anticiperen met wat er op je pad komt. Je moet de serviceafdeling opzetten, er moet inkoop gedaan worden, van alles moet er gebeuren. Dus nou, daar hebben we het geleerd. Maar als je nou gaat zeggen van wanneer heb je je zelf bijvoorbeeld ingeschreven bij de KvK ben je echt ondernemer voor jezelf geworden. Dat was in 2018, dus dat is ook alweer, ja, toch een jaar, vijf geleden.

Host Erwin Bruggink: Ja, vertel eens. Hoe ben je begonnen? Ben je gewoon naar de KvK gegaan of had je een idee?

Maike Liebregts: Nee, nou ja,wij zijn samen met heel veel andere mensen zeer succesvol geworden met die webwinkel. En als je succesvol bent, dan nou ja, het is op zich goed geëindigd. Hè, het is verkocht, jij bent weggegaan en ik had bedacht dat ik nog even wilde blijven en dat is niet zo fijn afgelopen. Ik zat daar niet meer goed op mijn plek. Met als gevolg dat ik een tijdje thuis zat, teleurgesteld, eigenlijk misschien ook wel boos. Op een gegeven moment, op een dag zei onze vader, die ook ondernemer is, van Maike: je moet weer eens wat gaan doen. Ik wist niet wat, toen zei hij: je moet gaan doen wat je leuk vindt. Je moet gaan uitvinden wat vind je leuk. Wat is je talent? En dat moet je gaan doen. En hij gaf me een boek cadeau en dat heette Ikigai dat is een Japanse methode om je leven in te richten en dat gaat daarover. Ja, wat past bij mij? Wat? Waarom ben ik hier eigenlijk? Wat is mijn missie? En en als je doet wat je leuk vindt, ook als werk, dan voelt het werk niet als werken.

Host Erwin Bruggink: Nee, dat klopt.

Maike Liebregts: En dat ben ik gaan doen en toen ben ik gaan uitzoeken wat ik dus zo leuk vind. En waar liggen mijn talenten en hoe kan je dat combineren? En toen kwam ik er al redelijk snel achter dat ik het vooral leuk vind om mensen te ontmoeten, met mensen in gesprek te gaan, naar mensen te luisteren, maar ze ook te inspireren. En ja, daar wilde ik eigenlijk mijn werk van gaan maken. En toen kwam ik in die coaching hoek.

Host Erwin Bruggink: Oké, hoe ben jij toen begonnen als coach?

Maike Liebregts: Je gaat je natuurlijk eerst op de inhoud verdiepen, maar het was echt letterlijk gewoon aan de keukentafel beginnen. Je doelgroep kiezen, dat komt misschien later ook nog wel even aan bod. Maar je doelgroep kiezen is erg belangrijk. Wat is het probleem van die doelgroep? Wat heb ik daarin te brengen? Nou ja, zo ben ik gewoon aan de keukentafel begonnen, met mensen helpen in gesprek te gaan, ze te begeleiden in hun proces. Dat is even leuk, maar aan de keukentafel, dat is niet wat je wilt, je wilt ook professionaliteit uitstralen dus toen wilde ik eigenlijk, toch buiten de deur gaan werken, maar een heel kantoor huren en elke maand huur betalen. Dat zag ik ook niet zitten. Ik wilde eigenlijk gewoon een ruimte huren op het moment dat ik het nodig had maar ik kon het niet vinden. Het was er toen nog niet.

Maike Liebregts: En ik denk ik ben vast niet de enige met dat probleem, dan ben ik het uit gaan zoeken. En inderdaad, er waren meer mensen die daar behoefte aan zouden hebben. Dus toen dacht ik: zo ondernemend als ik ben. Dan ga ik dat doen. Dus toen is er nog een bedrijf ontstaan, stralend040. We hebben een pand gezocht, was even een zoektocht, maar daar zijn we, met we bedoel ik, ik en mijn man. Samen hebben we mooie coach ruimtes gecreëerd, een workshopruimte voor groepen, en die zijn we gaan verhuren aan ondernemers zoals ik.

Host Erwin Bruggink: Oké, dus ook weer ruimtes voor coaches.

Maike Liebregts: Letterlijk ruimte voor coaches.

Host Erwin Bruggink: Is het een succes geworden? Wat was het succes?

Maike Liebregts: Ja, wat het leuke was, ik ben eigenlijk gelijk heel veel gaan organiseren voor die ondernemers. Ik merkte dat het vooral veel startende ondernemers waren of die net een jaartje bezig waren, en dat er heel veel behoefte is om elkaar te ontmoeten, want je kan zoveel van elkaar leren. Dus ik ben eigenlijk gelijk workshops gaan organiseren over bepaalde onderwerpen die ondernemers aangaan, maar ook netwerk, bijeenkomsten om mensen in contact te brengen met elkaar en ondernemers te inspireren. Daarmee heb ik ook eigenlijk heel snel de overstap gemaakt van particuliere coachen naar het coachen van ondernemers.

Host Erwin Bruggink: Schitterend, dus je hebt eigenlijk twee bedrijven met elkaar gecombineerd.

Maike Liebregts: Ja, klopt, ze schoven eigenlijk naadloos in elkaar.

Host Erwin Bruggink: Dat klinkt natuurlijk heel erg mooi. Ik neem aan dat je dat niet zomaar hebt opgezet en niet zomaar tot een succes hebt gemaakt. Wat waren daar in je struggles bij het opbouwen van stralens040?

Maike Liebregts: Struggels ik denk dat het heel herkenbaar is als ik zeg dat er veel twijfel op een gegeven moment is. Je hebt een idee en dan ben je dan heel erg vol van, en dan beginnen toch ook ergens de twijfels. Wie ben ik om dit te doen? Ik denk dat je die gedachten allemaal wel herkent maar ook omdat anderen er iets van vinden. Als je het netjes zegt, feedback krijgt van je omgeving of commentaar.

Maike Liebregts: Dus mensen die eigenlijk uitspreken dat ze niet zo in je geloven, en dan is het lastig om je eigen geloof te behouden in je eigen verhaal, je eigen plan. Maar wat daar heel erg belangrijk in is, heb ik ook even een tijdje over gedaan om dat te leren, is dat je goed moet kijken. Wie zegt het nou eigenlijk? Als die ander die feedback geeft, ook een succesvol ondernemer is of een expert op dat gebied? Dan moet je even goed luisteren en misschien de juiste vragen stellen. Maar is het de buurvrouw of familie die vooral niks met het ondernemen hebben en het jammer vinden dat jij je vaste baan hebt opgegeven. Ja, dan moet je gewoon, misschien wel niet luisteren, lekker je eigen pad gaan blijven volgen.

Host Erwin Bruggink: Maike, wat maakt een ondernemer succesvol?

Maike Liebregts: Ja, wat is succesvol, Erwin? Dat, dat is voor iedereen anders natuurlijk, want de één zegt: ik ben succesvol als ik mensen help, al is het er maar één. En de ander zegt: ik ben pas succesvol als ik een omzet heb van 100.000 euro per jaar. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Maar waar ik van overtuigd bent, is dat de enige weg naar succes, dat dat jouw weg is, jouw eigen pad volgen, jouw gevoel volgen, je intuïtie volgen, dat als je dat doet, je trouw bent aan jezelf, dan zal je naar jouw eigen succes komen.

Host Erwin Bruggink: Oké, en en hoe onderscheid jij je van de rest van de business coaches want ja, daar zijn er nogal wat natuurlijk.

Maike Liebregts: Nou ten eerste, ik noem mezelf geen business coach, maar het onderscheiden. Ja, daar heb je wel weer gelijk een uitdaging, struggel of fake hoe je het ook wil noemen want dat gevoel hebben we al heel snel als ondernemer van, ja, ik moet onderscheidend zijn en wat ik doe, dat doen heel veel mensen. Dat kan heel erg verlammend werken. Je hebt het dan bijvoorbeeld over concurrentie. In mijn visie bestaat er geen concurrentie. Zijn er mensen die hetzelfde doen als ik, die hetzelfde zeggen als ik? Ja, die zijn er, maar niemand is Maike Liebregts, ik ben uniek, zoals jij ook uniek bent en elke andere ondernemer uniek is. En er is plek voor iedere ondernemer. Als ik bijvoorbeeld aan de supermarkten denkt, hoeveel zijn er daar wel niet van? Je hebt wel Lidl, Albert Hein, Dirk van de broek, noem ze maar op. Ze doen eigenlijk feitelijk allemaal hetzelfde ze verkopen dezelfde soort producten op dezelfde manier, de winkels zien er bijna: Hetzelfde uit, alleen een ander kleurtje.

Host Erwin Bruggink: In ieder geval eten.

Maike Liebregts: Allen zijn hetzelfde en ze hebben allemaal klanten. Dus concurrentie, wees er niet bang voor, het is er niet.

Host Erwin Bruggink: Ik hoorde je het al zeggen dat straks in je verhaal over netwerken bij stralend040. Hoe belangrijk is netwerken voor jouw business en welke tips heb je voor de startende ondernemers die hun netwerk willen uitbreiden?

Maike Liebregts: Ja, nou, netwerk is sowieso belangrijk. Het is belangrijk dat je mensen om je heen verzamelt die er hetzelfde instaan als jou, die dezelfde dingen nastreven, die hetzelfde doen, gelijkgestemden om je heen te hebben waar je mee dat gesprek aan kan gaan, over in dit geval ondernemen. Dus dat is inderdaad belangrijk om je netwerk goed op orde te hebben en het is soms wel eens spannend om naar een netwerkbijeenkomst te gaan. Vaak kennen mensen elkaar al maar ja, je moet het toch echt doen, maak je zelf zichtbaar en begin laagdrempelig probeer een netwerkevent uit te zoeken wat bij je past. Er zijn zoveel verschillende netwerkevents van Bitterbal borrels met mannen, strak in Pak, directeuren om maar zo te zeggen tot aan blote voeten, wandelingen door het bos met spirituele ondernemers en alles daartussen. Zoek een netwerkbijeenkomst uit wat bij jou past. Je hebt bijvoorbeeld in iedere stad, Open Koffie heet dat en dat is hartstikke laagdrempelig ik ben bij verschillende steden bij zo'n bijeenkomst geweest. Het is vaak ook volgens mij altijd gratis. Niet dat dat zo belangrijk is, maar het is een hele open sfeer. Open koffie, nou, daar zou je kunnen beginnen en als je daar dan mensen leert kennen waar je mee klikt en je denkt oh, dat zijn mensen waar ik wel eens vaker mee wil spreken, dan is dat jouw type mens waar je mee wil netwerken. Dan kan je bijvoorbeeld ook eens vragen van: Goh, ga jij ook naar andere netwerken en welke vind je dan nog meer leuk? En dan kom je erachter wat misschien nog meer bij je past, en ga er vooral vol zelfvertrouwen naartoe met de gedachte dat je iets te brengen hebt.

Host Erwin Bruggink: Was het netwerken één van de succes factoren voor jou?

Maike Liebregts: Het netwerk zeker, zonder netwerk ben ik nergens. Laat ik zeggen, ben je nergens, maar ik zal het bij mezelf houden. Zonder netwerk ben je nergens. Ik ben net zelf in een stad begonnen met een grote opdracht voor een opdrachtgever en ik heb daar nog geen netwerk. Ik ben nou ondertussen paar maanden bezig, maar dat is eigenlijk het eerste wat ik ben gaan doen: aan mijn netwerk werken, want je hebt andere mensen nodig om stappen te maken.

Host Erwin Bruggink: Heb je een vraag? Kom je ergens niet uit? Stuur dan een berichtje en wie weet behandelen we je vraag in de podcast. Check de website Bridgepower.nl of de socials en gooi het over de digitale schutting naar me.

Host Erwin Bruggink: Hoe belangrijk is het om een duidelijke visie, een doelstelling te hebben voor jouw bedrijf en heb je die überhaupt vastgesteld?

Maike Liebregts: Ja, visie en doelstelling, dat zijn termen of je die gaat definiëren. Als je bijvoorbeeld een businessplan gaat schrijven die je kan downloaden op internet, is dat één van de eerste invuloefeningen wat is je visie? Wat is je visie? Je doel? Voor mij begint het niet bij visie. Het begint bij missie. Ik ben een missie, gedreven ondernemer, en in een missie zit in een diepere laag. Dat kan je omschrijven als je, Wie ben ik? Wie ik ben, wat ik doe en vanuit die missie, en die hoef je niet op je internetsite zetten of te delen in je bio. Maar vanuit die missie, dus jouw, waarom ga je je visie ontwikkelen? Hoe ga je jouw missie vorm geven binnen jouw bedrijf? In dit geval en die zou je kunnen delen. Maar het is vooral een mooie omschrijving. Van hoe je de dingen wel wil gaan doen en die je ook bij de les houden, zodat je de focus houdt en elke keer als je op dat pad, hè, het pad ondernemen, als je een zijstraatje ingaat. Dan houdt die visie jou bij de hoofd weg, zeg maar, kan jou elke keer weer terugglijden. Oh ja, daar was ik mee bezig, daar wilde ik naartoe. Dus dat je het duidelijk omschrijft is heel belangrijk. En wat ik zelf ook heel belangrijk vind, is dat je die visie niet eenmalig opschrijft maar dat je er elke keer weer opnieuw mee verbindt dus eigenlijk elke dag mee bezig bent, dat je bijvoorbeeld je dag ermee begint. Dat doe ik zelf. Voordat ik opsta bedenk ik me van: Goh, dat herkennen veel mensen, denk ik: oh ja, wat staat er deze deze dag op mijn agenda? Maar dan eerst is met die visie van oh, ja naar de missie. Wat wil ik, waarom wil ik het en hoe wil ik het? Als je daar elke keer mee opnieuw verbindt en daar een plaatje van visualiseert dan zul je merken dat als je zo je dag begint, dat je plaatje 's avonds voor 80 to 90 procent is ingevuld.

Host Erwin Bruggink: Nou, Maike, dan kom ik eigenlijk op de volgende vraag: wil jij jouw missie dan met ons delen?

Maike Liebregts: Ik zei net: je missie voor jezelf duidelijk maken is heel belangrijk, maar je hoeft hem niet op je website zetten. Ik vind een missie heel persoonlijk. Ik wil hem dan ook, klinkt raar, niet met je delen. Maar wat ik er wel over wil zeggen is dat mijn missie eigenlijk iets overstijgend is. Het gaat niet over mijn business, mijn business is een middel om mijn missie uit te kunnen dragen. Dat is mijn missie, overstijgt dat alles, dat heeft alles met mij, als mens in de kern te maken.

Host Erwin Bruggink: Het is een heel mooi gezegd.

Maike Liebregts: Dank je wel.

Host Erwin Bruggink: Als andere ondernemers met jouw in contact willen komen, waar kunnen ze dan terecht?

Maike Liebregts: Dan kunnen ze even op mijn website kijken op www.jouwleveninovervloed.com Daar kunnen ze mij vinden. Daar kunnen ze contact met mij opnemen. Als mensen, ondernemers, hulp zouden willen bij hun missie te vinden, dus in die diepere lagen, dan sta ik voor ze klaar om ze te helpen.

Host Erwin Bruggink: Ter afsluiting, Maike, in elke podcast heb ik voor iedere gast twee vaste vragen: Geef ons je meest waardevolle les.

Maike Liebregts: De meest waardevolle les, dat zijn er zoveel. Ik zou er zoveel kunnen delen, maar ik zou er eentje uitlichten een heel belangrijk inzicht. Wat ik de afgelopen jaren heb gekregen, is dat energie belangrijker is dan tijd. Wij denken met zijn allen dat we een tijdsprobleem hebben. We hebben overal te weinig tijd voor, maar feitelijk hebben we energieproblemen want wat heb je aan zeeën van tijd? Als je geen energie hebt en andersom werkte het precies zo. Als je de juiste energie hebt, in de flow bent, zoals wij dat zeggen, dan kan je soms in een uur doen waar je normaal drie weken over doet. Dus het heeft niks met tijd te maken, tijd is voor iedereen hetzelfde. We hebben 24 uur in een dag en hoeveel dagen er komen, dat weten we dan niet. Maar daar kan je feitelijk helemaal niks mee. Maar met energie wel. En als je er nou voor zorgt dat je altijd de goede energie hebt, hoge frequentie en genoeg energie hebt, dan kan je bergen verzetten.

Host Erwin Bruggink: Hoe ga jij om met tegenslagen en of heel vaak, nee, krijgen als ondernemer?

Maike Liebregts: Ja, tegenslagen en nee krijgen, daar moet je echt aan gaan wennen als ondernemer, want dat hoort erbij, daar, dat kan je namelijk niet tegengaan en hoe ik daarmee omga wat mij heel erg helpt, is vertrouwen hebben. Ik vertrouw er enorm op dat het leven voor mij iets groots in petto heeft, en als ik dus een nee te horen krijg van bijvoorbeeld een potentiële klant, dan is het voor mij heel makkelijk om te denken en te voelen. Oké, nou, dan was deze klant niet voor mij niet het juiste moment en dat betekent dat ik nog vrij ben voor iets groters of iets beters.

Host Erwin Bruggink: Bedankt, Maike voor je verhaal en dat je natuurlijk te gast wilde zijn in mijn podcast.

Maike Liebregts: Heel graag gedaan.

Host Erwin Bruggink: En heel veel succes als ondernemer!

Maike Liebregts: Ja, dank je wel, jij heel veel succes met de podcast. Ik ben ontzettend benieuwd welke ondernemers je nog meer aan tafel gaan schuiven en nog nog meer benieuwd naar de verhalen die ze te delen hebben. Dus ja, ik ga je volgen en naar je luisteren. Jij ook heel veel succes!

Host Erwin Bruggink: Aan het einde van iedere podcast wil ik je iets meegeven. Dat kan bijvoorbeeld een tip zijn, een vraag van een luisteraar of wat ik mee heb gemaakt binnen het ondernemen. Focus. Ik heb altijd geleerd van mijn mentor, Stick to the plan. Ik kreeg het soms wekelijks te horen als ik weer eens met een één of andere idee of nieuwe project kwam. Zorg dat je als ondernemer je focus houdt, Stick to the plan. Zeker als je net je bedrijf aan het opzetten bent, krijg je vaak allerlei ideeën, creatieve momenten of word je door collega-ondernemers of vrienden verleid om ook iets met hun te gaan opzetten. Bedenk je altijd, draagt het bij aan mijn bedrijf, aan mijn doelstellingen, doet dat het niet, is mijn advies, zou ik het niet doen. Elk procent van je tijd dat je niet aan de juiste dingen binnen je bedrijf besteed, ga je of compenseren met je privéleven of ga je echt minder tijd besteden aan je bedrijf. En vaak heb je het niet eens door totdat het misgaat en je ineens de boel gaat analyseren. Waardoor komt het toch dat ik slechte resultaten haal of dat ik mijn doelstellingen niet heb ingevuld of dat ik het mijn privéleven veel te druk heb? Ik red het allemaal niet meer. Dan ben je dus bezig geweest met de verkeerde dingen. Dus vraag je altijd af: draagt het bij aan je bedrijf, je ondernemingsplan of je doelstelling? Hou je focus, Stick to the plan. Dit was de allereerste aflevering van het pad ondernemen. Super bedankt dat je geluisterd hebt. Heb je een uitdaging waar je niet uitkomt heb je hulp nodig bij je avontuur als ondernemer of ken je iemand anders die hierbij hulp nodig heeft? Wij kunnen je helpen. Ga naar Bridgepower.nl en kies contact. Dit kan ook via de social mediakanalen.


Titel van de boek: Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.

Website van Maike Liebregts: jouwleveninovervloed.com

Wil je meer weten over hoe belangrijk focus is voor jouw als ondernemer? Check mijn blog, Waarom focus essentieel is voor startende ondernemers.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page